Smaki tygodnia

Schab nadziewany śliwkami

Schab nadziewany śliwkami

  • 20 min. + pieczenie 60 min.
  • 4 os.
  • 600 kcal/os.
  • 5,80 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • schab bez kości w całości - 1 kg
  • śliwki suszone - 150 g
  • ćwikła z chrzanem - 1 słoik
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • olej - 5 łyżek
  • sok z cytryny - 1 łyżka
  • tymianek świeży - 1 łyżeczka
  • suszony tymianek - 1 łyżeczka
  • suszony rozmaryn - 1 łyżeczka
  • ziemniaki - 1 kg
  • grzyby suszone - 40 g
  • cebula - 1 szt.
  • masło - 1 łyżka
  • sól - 2 łyżki
  • pieprz kolorowy - 1/2 łyżki
  • rum - 1/2 szkl.

Krok 1.

Schab umyj i osusz. Długim nożem natnij go wzdłuż przez całą długość. Natrzyj solą, tymiankiem i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny. Zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki. Śliwki sparz, a następnie namocz w rumie przez ok. 30 minut.

Krok 2.

Po tym czasie wyjmij mięso z lodówki i włóż w nacięcie odsączone z rumu śliwki, aż wypełni się cała kieszeń zrobiona w mięsie. Tak przygotowane mięso obsmaż na 3 łyżkach oleju z każdej strony na złoty kolor, a następnie wstaw do piekarnika i piecz ok. 60 minut w temperaturze 180°C.

Krok 3.

Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w ósemki. Obsyp solą, suszonym tymiankiem i rozmarynem, obtocz w oleju. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 40 minut.

Krok 4.

Grzyby umyj dokładnie w ciepłej wodzie, a następnie namocz przez ok. godzinę. Ugotuj je razem z obraną cebulą w wodzie, w której były namoczone. Gdy będą miękkie, odcedź (nie wylewaj wywaru). Wyrzuć cebulę, a grzyby pokrój w cienkie paseczki. Na suchą patelnię wsyp mąkę i zrumień ją na ciemnozłoty kolor. Dodaj masło i cały czas mieszaj, aż zrobi się zasmażka. Następnie dodaj zimny wywar z grzybów i dopraw do smaku solą i pieprzem. Wsyp posiekane grzyby i krótko podgrzewaj. Jeśli sos okaże się zbyt gęsty, rozrzedź go wodą. Sos grzybowy możesz podać do smażonej wigilijnej ryby lub pierogów. Schab podawaj pokrojony w plastry i polany sosem. Obok ułóż ziemniaki oraz ćwikłę z chrzanem. Smacznego!

Pozostałe przepisy

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry