Smaki tygodnia

Karkówka nadziewana czosnkiem

Karkówka nadziewana czosnkiem

  • 70 min
  • 4 os.
  • 750 kcal/os.
  • 7 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • 80 dag karkówki wieprzowej
  • 1 główka czosnku
  • 1 opak. papryki wędzonej
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 1 opak. tymianku
  • 100 ml czerwonego wina
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 pomidory
  • 1 cukinia
  • 500 g pieczarek
  • 100 ml koncentratu pomidorowego
  • 100 g masła
  • sól, pieprz

Krok 1.

Karkówkę nakłuć nożem, a w nakłucia wcisnąć ząbki obranego czosnku. Mięso natrzeć papryką wędzoną, solą, tymiankiem, obłożyć liśćmi laurowymi i zawinąć w folię aluminiową.

Krok 2.

Włożyć do piekarnika i piec przez 60 minut w 180 oC.

Krok 3.

Wywar powstały podczas pieczenia zlać do garnuszka, dodać ziele angielskie, wlać czerwone wino, doprawić solą i pieprzem, gotować przez 10 minut i zagęścić mąką.

Krok 4.

Warzywa (pomidory, cukinia i pieczarki) pokroić w drobną kostkę i dusić na maśle, doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy oraz rodzynki i dusić kolejne 10 minut.

Karkówkę pokroić w centymetrowe plastry, ułożyć na warzywach i polać sosem.

Pozostałe przepisy

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry