Smaki tygodnia

Pierś z kurczaka duszona w winie

Pierś z kurczaka duszona w winie

  • 20 min + gotowanie 15 min
  • 4 os.
  • 400 kcal/os.
  • 6,90 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • pierś z kurczaka z kością, ze skórą – 4 szt.
  • bulion warzywny z kostki - 1 szkl.
  • ser corregio - 1 opak.
  • bób - 1 opak.
  • sok pomarańczowy - 4 łyżki
  • migdały płatki - 2 garście
  • posiekana natka pietruszki - 4 łyżeczki
  • miód - 3 łyżki
  • olej - 2 łyżki
  • pomidorki koktajlowe - 250 g
  • cebula czerwona - 2 szt.
  • olej słonecznikowy - 2 łyżki
  • musztarda - 1 łyżeczka
  • ulubione pieczywo - 4 porcje
  • sól - 1 łyżka
  • pieprz - 1 łyżeczka
  • białe wytrawne wino - 3/4 szkl.

Krok 1.

Piersi z kurczaka umyj i osusz. W skórkę wetrzyj sól i pieprz.

Krok 2.

Na mocno rozgrzaną patelnię z olejem połóż kurczaka skórą do spodu. Smaż bez przewracania przez 3–4 minuty, aż skóra zrobi się złocista i chrupiąca. Przewróć piersi skórą do góry i smaż przez kolejne 2–3 minuty, podlewając winem.

Krok 3.

Piersi duś w winie do czasu, aż odparuje jego połowa. Dolej bulion, dodaj miód i duś do odparowania i zmiany barwy sosu na złocistobrązową. Delikatnie obtocz piersi w sosie. Na koniec posyp posiekaną natką pietruszki.

Krok 4.

Bób umyj w zimnej wodzie i wrzuć do osolonego wrzątku. Gotuj przez 3 minuty od momentu ponownego zagotowania. Odcedź i płucz zimną wodą, aby fasolki się schłodziły. Obierz. Przygotuj sałatkę, krojąc pomidorki na pół, a cebulę w piórka. Posyp serem i delikatnie wymieszaj składniki. Z miodu, oleju, soku i musztardy przygotuj dressing. Piersi podawaj w całości lub pokrojone na plastry. Obok ułóż sałatkę i ulubione pieczywo. Smacznego!

Pozostałe przepisy

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry