Smaki tygodnia

Zapiekanka z karkówką

Zapiekanka z karkówką

  • 30 min + pieczenie 60 min
  • 4 os.
  • 600 kcal/os.
  • 6,50 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • karkówka wieprzowa -
    500 g
  • pieczarki - 150 g
  • czosnek - 1 główka
  • przecier pomidorowy -
    500 g
  • mozzarella - 150 g
  • papryka słodka mielona - 3 łyżki
  • majonez - 4 łyżki
  • cebula - 4 szt.
  • ziemniaki - 600 g
  • cukier - 2 łyżki
  • zioła prowansalskie - 1 opak.
  • sól, pieprz

Krok 1.

Przecier pomidorowy przesmaż na patelni ok. 10 minut, dodaj 2 łyżki cukru, przypraw solą i pieprzem według własnego uznania. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodaj odrobinę wody. Ziemniaki obierz i pokrój w krążki.

Krok 2.

Karkówkę pokrój na plastry, każdy z nich natrzyj z obu stron solą, czarnym pieprzem oraz czosnkiem. Na dnie naczynia żaroodpornego rozprowadź równomiernie majonez, posyp go ziołami prowansalskimi, mieloną papryką, po czym połóż kotlety i ponownie posyp papryką.

Krok 3.

Na mięsie ułóż pokrojoną cebulę, ziemniaki, pomidory, pieczarki, każdą warstwę oprószając delikatnie solą i pieprzem. Całość polej przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Krok 4.

Piecz przez 50 minut, następnie posyp zapiekankę startym serem i zapiekaj kolejne 10 minut. Podawaj zaraz po wyjęciu z piekarnika. Smacznego!

Pozostałe przepisy

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry