Przepisy

Grillowana ćwiartka z warzywami i dipem

Grillowana ćwiartka z warzywami i dipem

  • 20 min + grillowanie 25 min
  • 4 os.
  • 500 kcal/os.
  • 5 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • ćwiartka z kurczaka - 4 szt.
  • cukinia - 1 szt.
  • świeża papryka (dowolna) - 1 szt.
  • suszona bazylia - 1 łyżka
  • masło - ¼ kostki
  • majonez - ½ szkl.
  • pomidory czerwone - 2 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • przyprawa do grilla - 1 opak.
  • suszone oregano - 1 łyżka
  • oliwa - 4 łyżki
  • ulubione pieczywo - 4 szt.
  • czosnek - 2 ząbki
  • ketchup - ½ szkl.
  • koperek - 1 pęczek
  • sól, pieprz

Krok 1.

Ćwiartki kurczaka dopraw solą, pieprzem, suszoną bazylią, oregano oraz przyprawą do grilla.

Krok 2.

Paprykę, pomidora, cebulę oraz cukinię pokrój w średniej wielkości cząstki. Dopraw oliwą, solą i pieprzem.

Krok 3.

Warzywa i mięso ułóż na ruszcie. Następnie przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj z posiekanym koperkiem i masłem. Ulubione pieczywo pokrój w duże kawałki, posmaruj masłem czosnkowym. Grilluj na średnim ogniu.

Krok 4.

Przygotuj dip tysiąca wysp, mieszając ketchup i majonez. Do smaku dopraw go solą i pieprzem. Gdy będziesz grillować pozostałe składniki, odstaw dip, aby jego smak się przegryzł. Na talerzu umieść ćwiartki kurczaka, zgrillowane warzywa i pieczywo z masłem czosnkowym. Smacznego!