Przepisy

Conchiglioni z łopatką pod beszamelem

Conchiglioni z łopatką pod beszamelem

Przygotowanie

Krok po kroku...

Mięso z łopatki myjemy kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa.
Warzywa myjemy, paprykę wydrążamy z nasion kroimy w kostkę razem z cukinią i porem. W głębokiej patelni lub woku rozgrzewamy oliwę przesmażamy por, po chwili wrzucamy mięso,smażymy, podlewamy bulionem i dusimy około 10 minut, po tym czasie dodać paprykę i cukinię, trzymać cały czas na wolnym ogniu.

Pieprz syczuański rozetrzeć w moździerzu razem z przyprawą z pomidorów i doprawić mięso do smaku, posolić. Wymieszać, zestawić z ognia.

Muszle ugotować all dente w osolonym wrzątku ułożyć na desce każdą muszlę osobno aby się nie posklejały. Przygotowanym farszem napełnić każdą muszlę z osobna.

Sos beszamelowy: W garnku roztopić masło dodać mąkę pszenną i wymieszać na gładką pastę, wlać mleko, cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować około 2 minut aż sos zacznie gęstnieć.
Wylać na dno naczynia żaroodpornego, ułożyć w sosie muszle z mięsem, posypać startym drobniutko serem żółtym, przykryć naczynie folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c i zapiekać około 10-15 minut. Podawać gorące.

Składniki

Składniki główne:

  • 26 sztuk conchiglioni
  • 1 duży por
  • 1/2 cukinii
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 200 ml rosołu lub bulionu warzywnego
  • 80 g żółtego sera-goudy

Przyprawy:

  • pieprz syczuański do smaku
  • pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
  • sól morska do smaku

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 500 ml mleka 3,2
  • szczypta białego pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól do smaku