Krok 1.
Mięso oczyść i umyj. Pokrój na kotlety o grubości 1-1,5 cm. Lekko rozbij. Posyp solą i pieprzem.
Mięso oczyść i umyj. Pokrój na kotlety o grubości 1-1,5 cm. Lekko rozbij. Posyp solą i pieprzem.
Obsmaż na rozgrzanym oleju po kilka minut z obu stron. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160°C około 30 minut.
Wino zagotuj z wodą, cukrem, goździkami i pieprzem cayenne. Gotuj przez kilka minut, aż sos się zredukuje i delikatnie zgęstnieje. Żurawinę, szalotki i czosnek posiekaj i podsmaż przez chwilę na 1 łyżce masła, a następnie dodaj do syropu winnego. Z limonki wyciśnij sok i również dodaj do syropu. Gotuj razem około 10 minut.
Młode ziemniaki dokładnie umyj (nie obieraj), a następnie ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu podsmaż w całości na 1 łyżce masła z dodatkiem świeżego tymianku i przyprawy do ziemniaków. Liście buraka, rukolę, rzodkiewkę i truskawki umyj. Liście buraka posiekaj, rzodkiewkę pokrój na cienkie plasterki, truskawki na ćwiartki. Wszystko razem delikatnie wymieszaj. Orzechy upraż na patelni z dodatkiem miodu i ostudź. Dodaj do sałatki. Całość skrop oliwą i octem balsamicznym. Kotlety podawaj polane sosem ułożone na talerzu obok ziemniaków i sałatki.