phone icons
screen bg screen 2 screen 3 screen 4 screen 5 screen 6 screen 1

LICZNE KORZYŚCI
Z APLIKACJĄ MOBILNĄ DELIKATESY CENTRUM

text icon 1

Masz Delikartę
zawsze pod ręką

text icon 2

Aktywujesz
kupony promocyjne

text icon 3

Sprawdzasz swoje oszczędności
i historię zakupów

text icon 4

Sprawdzasz gazetki
i aktualne promocje

text icon 5

Wygodnie tworzysz
listy zakupowe

text icon 6

Inspirujesz się
przepisami

Przepisy

Schab w sosie z ziemniakami i sałatką

Schab w sosie z ziemniakami i sałatką

  • 25 min. + gotowanie 60 min.
  • 4 os.
  • 520 kcal/os.
  • 9,60 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • schab wieprzowy - 800 g
  • żurawina suszona - 100 g
  • czosnek - 2 ząbki
  • cebula - 2 szt.
  • limonka - 1 szt.
  • wino czerwone - 100 ml
  • woda - 100 ml
  • cukier - 100 g
  • goździki - 6 szt.
  • pieprz cayenne - ½ łyżeczki
  • olej - 4 łyżki
  • młode ziemniaki - 800 g
  • masło - 2 łyżki
  • rukola - 2 garście
  • rzodkiewka - 1 pęczek
  • orzechy włoskie - ½ szkl.
  • truskawki - 10 szt.
  • świeży tymianek posiekany - 1 łyżka
  • przyprawa do dań z ziemniaków - 1 łyżka
  • liście buraka - 1 pęczek
  • miód - 1 łyżka
  • oliwa - 2 łyżki
  • ocet balsamiczny - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka

Krok 1.

Mięso oczyść i umyj. Pokrój na kotlety o grubości 1-1,5 cm. Lekko rozbij. Posyp solą i pieprzem.

Krok 2.

Obsmaż na rozgrzanym oleju po kilka minut z obu stron. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku rozgrzanym do 160°C około 30 minut.

Krok 3.

Wino zagotuj z wodą, cukrem, goździkami i pieprzem cayenne. Gotuj przez kilka minut, aż sos się zredukuje i delikatnie zgęstnieje. Żurawinę, szalotki i czosnek posiekaj i podsmaż przez chwilę na 1 łyżce masła, a następnie dodaj do syropu winnego. Z limonki wyciśnij sok i również dodaj do syropu. Gotuj razem około 10 minut.

Krok 4.

Młode ziemniaki dokładnie umyj (nie obieraj), a następnie ugotuj w osolonej wodzie. Po ugotowaniu podsmaż w całości na 1 łyżce masła z dodatkiem świeżego tymianku i przyprawy do ziemniaków. Liście buraka, rukolę, rzodkiewkę i truskawki umyj. Liście buraka posiekaj, rzodkiewkę pokrój na cienkie plasterki, truskawki na ćwiartki. Wszystko razem delikatnie wymieszaj. Orzechy upraż na patelni z dodatkiem miodu i ostudź. Dodaj do sałatki. Całość skrop oliwą i octem balsamicznym. Kotlety podawaj polane sosem ułożone na talerzu obok ziemniaków i sałatki.

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry