Przepisy

Porzeczkowy kurczak z grilla z sosem

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Ćwiartki kroję na pół, przekładam do pojemnika, dodaję pokrojoną cebulę, czosnek sprasowany, dolewam ocet winny, solę, pieprzę, dodaję oregano, bazylię, koper pokrojony, mieszam i odstawiam na noc do lodówki.

Na drugi dzień porzeczki myję, obieram, przekładam na patelnię, dodaję miód, wino i smażę aż owoce będą miękkie i marynata się zredukuje. Doprawiam solą, pieprzem. Przecieram przez sito.

Kurczaka wyjmuję z marynaty i smaruję marynatą porzeczkową. Zostawiam łyżkę marynaty porzeczkowej do sosu tzatziki. Odstawiam kurczaka na godzinę do lodówki. Kurczaka grilluję i podczas grillowania rozsmarowuje pędzlem marynatę co jakiś czas, żeby się nie przypaliła.

Sos:
Ogórka ścieram na tarce jarzynowej, odlewam wodę i dodaję do jogurtu. Doprawiam solą, pieprzem, czosnkiem, dodaję koper pokrojony, i porzeczkową marynatę.

Składniki

  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
  • 1/2 szklanki octu winnego
  • 7 gałązek koperku
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 i 1/2 szklanki czarnej porzeczki
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki wina czerwonego
  • sol, pieprz
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 ogórek mały
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka marynaty porzeczkowej
  • 3 gałązki koperku

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry