Przepisy

Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym z kaszą jaglaną

Pulpeciki drobiowe w sosie koperkowym z kaszą jaglaną

  • 25 min. + gotowanie 40 min.
  • 4 os.
  • 490 kcal/os.
  • 5,80 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • podwójny filet z kurczaka – 1 szt.
  • rzodkiewka - 1 opak.
  • śmietanka 30% - 1 szkl.
  • panierka Panko – 2 łyżki
  • kasza jaglana - 300 g
  • jogurt grecki – 3 łyżki
  • cebula - 1 szt.
  • masło - 2 łyżki
  • jajko - 1 szt.
  • mąka - 4 łyżki
  • olej - 4 łyżki
  • bulion warzywny z kostki - 2 szkl.
  • koperek posiekany - 1 pęczek
  • rzodkiewka - 5 szt.
  • posiekany szczypiorek - 2 łyżki
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka

Krok 1.

Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na maśle. Przestudź. Mięso posól i popieprz. Wymieszaj z cebulą.

Krok 2.

Do mięsa z cebulą dodaj jajko i bułkę tartą. Dokładnie wymieszaj. Uformuj kulki o średnicy ok. 3 cm i obtocz je w mące.

Krok 3.

Na patelni rozgrzej olej. Obsmaż na nim pulpety, a następnie przełóż je do garnka, zalej bulionem i gotuj ok. 20 minut. Następnie dodaj śmietankę i gotuj jeszcze 10 minut. Na koniec gotowania dodaj posiekany koperek.

Krok 4.

Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Ogórka obierz, rzodkiewkę umyj. Pokrój w kostkę. Wymieszaj z jogurtem greckim i dopraw do smaku solą i pieprzem. Posyp posiekanym szczypiorkiem. Danie podawaj w głębokim talerzu lub miseczce. Udekoruj natką pietruszki. Obok na talerzu ułóż pieczywo. Smacznego!