Przepisy

Dorsz w piernikowej panierce

Dorsz w piernikowej panierce

  • 30 min. + gotowanie 20 min.
  • 4 os.
  • 480 kcal/os.
  • 5,90 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • filet z dorsza - 4 szt.
  • cytryna - 1 szt.
  • kukurydza konserwowa - 2 łyżki
  • groszek konserwowy - 2 łyżki
  • ryż - 300 g
  • przyprawa do ryby - 1 łyżeczka
  • czerstwy piernik - 200 g
  • jajko - 1 szt.
  • masło - 2 łyżki
  • por - 1 szt.
  • marchew - 1 szt.
  • seler - 1 szt.
  • rodzynki - 1 łyżka
  • jogurt grecki - 3 łyżki
  • majonez - 2 łyżki
  • mąka pszenna - 4 łyżki
  • świeży koperek - 1 pęczek
  • drobno pokrojona natka pietruszki - 2 łyżki
  • pieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczki
  • sól - 1 łyżeczka

Krok 1.

Rybę umyj i osusz. Dokładnie natrzyj z każdej strony solą, pieprzem i przyprawą do ryby. Skrop sokiem z cytryny.

Krok 2.

Piernik pokrusz lub zetrzyj na tarce, tak aby wyglądał jak bułka tarta. Wymieszaj z natką pietruszki. Jajko roztrzep w głębokim talerzu.

Krok 3.

Każdy filet obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na koniec w piernikowej panierce. Smaż na rozgrzanym maśle po 5 minut z każdej strony.

Krok 4.

Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Pora, marchewkę i selera obierz i umyj. Pora pokrój w krążki. Marchewkę i selera zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Warzywa oraz kukurydzę i groszek wymieszaj. Rodzynki sparz wrzątkiem. Z jogurtu, majonezu, rodzynek i koperku zrób sos i dodaj do warzyw, wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dorsza podaj obok ryżu i sałatki. Udekoruj go cytryną i koperkiem. Smacznego!