Przepisy

Śledź w trzech odsłonach

Śledź w trzech odsłonach

  • 30 min. + gotowanie 40 min.
  • 4 os.
  • 500 kcal/os.
  • 7,70 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • filet śledziowy à la matjas - 9 szt.
  • TATAR ZE ŚLEDZIA (ODSŁONA 1)
  • marynowane pieczarki – 8 szt.
  • musztarda - 1 łyżka
  • ogórek kiszony - 3 szt.
  • cebula czerwona - 2 szt.
  • prażone pestki dyni - 2 łyżki
  • burak czerwony (ugotowany lub upieczony) - 1 szt.
  • oliwa - 2 łyżki
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • pieprz ziołowy - ½ łyżeczki
  • SAŁATKA ŚLEDZIOWA (ODSŁONA 2)
  • musztarda - 1 łyżka
  • ogórek kiszony - 3 szt.
  • ziemniaki ugotowane w mundurkach - 3-4 szt.
  • cebula biała - 1½ szt.
  • majonez - 3 łyżki
  • koperek - 1 pęczek
  • cukier - 1½ łyżeczki
  • sól - ½ łyżeczki
  • pieprz - ½ łyżeczki
  • ŚLEDŹ W SOSIE POMIDOROWYM (ODSŁONA 3)
  • koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
  • bagietka czosnkowa – 1 opak.
  • cebula biała - 1½ szt.
  • olej - 4 łyżki
  • pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka
  • ziele angielskie - 2 ziarna
  • listek laurowy - 2 szt.
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • cukier - 1½ łyżeczki

Krok 1.

Filety opłucz wodą. Jeśli są bardzo słone, wymocz je w mleku przez kilka godzin.

Krok 2.

Odsłona 1: 3 filety i cebule czerwone pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj i dodaj pieprz ziołowy. Ogórki (3 szt.) i pieczarki również pokrój w drobną kostkę. Dodaj musztardę i wszystko ze sobą wymieszaj. Odstaw do lodówki na min. pół godziny. Buraka pokrój w bardzo cienkie plasterki, ułóż na talerzu, delikatnie posól i posyp ziołowym pieprzem. Skrop oliwą z oliwek. Tatar ze śledzi połóż na plasterkach buraka. Posyp wszystko pokrojonym szczypiorkiem i prażonymi pestkami dyni.

Krok 3.

Odsłona 2: 3 filety pokrój w kawałki ok. 1 cm. Ugotowane wcześniej ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Ogórki (3 szt.) i 1 białą cebulę również pokrój. Wymieszaj wszystko ze sobą, dodaj majonez, musztardę oraz cukier, sól i pieprz do smaku. Całość posyp koperkiem.

Krok 4.

Odsłona 3: 2 białe cebule posiekaj w piórka, zeszklij na oleju (2 łyżki), dodaj 2 łyżeczki cukru i chwilę podsmażaj. Dodaj koncentrat, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz do smaku i jeszcze chwilę podsmażaj. Wystudź wszystko. 3 filety śledziowe pokrój w niewielkie kawałki i wymieszaj z sosem pomidorowym. Śledzie podawaj na osobnych talerzach lub ułożone obok siebie na półmisku. Udekoruj natką. Obok połóż pieczywo czosnkowe. Smacznego!