Przepisy

Śledź w trzech odsłonach

Śledź w trzech odsłonach

  • 30 min. + gotowanie 40 min.
  • 4 os.
  • 500 kcal/os.
  • 7,70 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • filet śledziowy à la matjas - 9 szt.
  • TATAR ZE ŚLEDZIA (ODSŁONA 1)
  • marynowane pieczarki – 8 szt.
  • musztarda - 1 łyżka
  • ogórek kiszony - 3 szt.
  • cebula czerwona - 2 szt.
  • prażone pestki dyni - 2 łyżki
  • burak czerwony (ugotowany lub upieczony) - 1 szt.
  • oliwa - 2 łyżki
  • szczypiorek - 1 pęczek
  • pieprz ziołowy - ½ łyżeczki
  • SAŁATKA ŚLEDZIOWA (ODSŁONA 2)
  • musztarda - 1 łyżka
  • ogórek kiszony - 3 szt.
  • ziemniaki ugotowane w mundurkach - 3-4 szt.
  • cebula biała - 1½ szt.
  • majonez - 3 łyżki
  • koperek - 1 pęczek
  • cukier - 1½ łyżeczki
  • sól - ½ łyżeczki
  • pieprz - ½ łyżeczki
  • ŚLEDŹ W SOSIE POMIDOROWYM (ODSŁONA 3)
  • koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
  • bagietka czosnkowa – 1 opak.
  • cebula biała - 1½ szt.
  • olej - 4 łyżki
  • pieprz czarny mielony - 1 łyżeczka
  • ziele angielskie - 2 ziarna
  • listek laurowy - 2 szt.
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • cukier - 1½ łyżeczki

Krok 1.

Filety opłucz wodą. Jeśli są bardzo słone, wymocz je w mleku przez kilka godzin.

Krok 2.

Odsłona 1: 3 filety i cebule czerwone pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj i dodaj pieprz ziołowy. Ogórki (3 szt.) i pieczarki również pokrój w drobną kostkę. Dodaj musztardę i wszystko ze sobą wymieszaj. Odstaw do lodówki na min. pół godziny. Buraka pokrój w bardzo cienkie plasterki, ułóż na talerzu, delikatnie posól i posyp ziołowym pieprzem. Skrop oliwą z oliwek. Tatar ze śledzi połóż na plasterkach buraka. Posyp wszystko pokrojonym szczypiorkiem i prażonymi pestkami dyni.

Krok 3.

Odsłona 2: 3 filety pokrój w kawałki ok. 1 cm. Ugotowane wcześniej ziemniaki obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Ogórki (3 szt.) i 1 białą cebulę również pokrój. Wymieszaj wszystko ze sobą, dodaj majonez, musztardę oraz cukier, sól i pieprz do smaku. Całość posyp koperkiem.

Krok 4.

Odsłona 3: 2 białe cebule posiekaj w piórka, zeszklij na oleju (2 łyżki), dodaj 2 łyżeczki cukru i chwilę podsmażaj. Dodaj koncentrat, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz do smaku i jeszcze chwilę podsmażaj. Wystudź wszystko. 3 filety śledziowe pokrój w niewielkie kawałki i wymieszaj z sosem pomidorowym. Śledzie podawaj na osobnych talerzach lub ułożone obok siebie na półmisku. Udekoruj natką. Obok połóż pieczywo czosnkowe. Smacznego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry