Przepisy

Kotleciki mielone z gorgonzolą

Kotleciki mielone z gorgonzolą

  • 15 min. + pieczenie 30 min.
  • 4 os.
  • 530 kcal/os.
  • 4,50 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • łopatka wieprzowa bez kości - 500 g
    (zmielona w Delikatesach Centrum)
  • ziemniaki - 800 g
  • kasza gryczana - 100 g
  • ser gorgonzola - 80 g
  • bułka tarta - 1/2 szkl.
  • olej - 8 łyżek
  • cebula - 2 szt.
  • ząbek czosnku - 2 szt.
  • posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
  • jajko - 1 szt.
  • burak czerwony ugotowany - 2 szt.
  • masło - 1 łyżka
  • cukier - 1 łyżeczka
  • posiekany koperek - 1 łyżka
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • pieprz - 1/2 łyżeczki

Krok 1.

Mięso mielone włóż do miski, dopraw solą i pieprzem. Jedną cebulę i czosnek drobno posiekaj i delikatnie przesmaż na 2 łyżkach oleju. Ostudź i dodaj do mięsa. Dokładnie wymieszaj.

Krok 2.

Następnie dodaj do mięsa ugotowaną kaszę gryczaną, posiekaną natkę pietruszki, drobno pokruszony ser gorgonzola, jajko i ponownie dokładnie wymieszaj.

Krok 3.

Z mięsa uformuj płaskie kotlety, obtocz je w panierce i usmaż na rozgrzanym oleju.

Krok 4.

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Jedną cebulę pokrój w cienkie piórka i podsmaż na rozgrzanym maśle. Dodaj starte na tarce o grubych oczkach buraki. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Smaż wszystko przez chwilę. Kotleciki podawaj ułożone na talerzu obok ziemniaków posypanych koperkiem. Buraczki podaj w osobnej miseczce. Smacznego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry