Przepisy

Papryka faszerowana kurczakiem, fasolą i kukurydzą

Papryka faszerowana kurczakiem, fasolą i kukurydzą

  • 15 min. + gotowanie 25 minut
  • 4 os.
  • 440 kcal/os.
  • 4,80 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • podwójna pierś z kurczaka (zmielona w Delikatesach Centrum) – 300 g
  • duża papryka (ulubiony kolor) – 4 szt.
  • czerwona fasola – 1 puszka
  • kukurydza konserwowa – 1 puszka
  • krojone pomidory - 1 puszka
  • mozzarella - 125 g
  • oliwa - 2 łyżki
  • oregano suszone - 1 łyżeczka
  • papryka mielona - 1/2 łyżeczki
  • ryż - 100 g
  • cebula - 1 szt.
  • ząbek czosnku - 2 szt.
  • cukier - 1/2 łyżeczki
  • ulubione pieczywo lub pieczywo
  • chrupkie – 8 kromek
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka

Krok 1.

Mielone mięso włóż do miski, dodaj 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, oregano i mieloną paprykę. Wymieszaj i odstaw.

Krok 2.

Ryż ugotuj według przepisu na opakowaniu. Papryki przekrój wzdłuż na pół, wyjmij gniazda nasienne. Posyp w środku solą i pieprzem.

Krok 3.

Cebulę i czosnek drobno posiekaj i zeszklij na oliwie na dużej patelni. Następnie dodaj mięso i wszystko przesmaż. Dodaj fasolę i kukurydzę z zalewą, pomidory, cukier i wszystko wymieszaj. Gotuj chwilę, tak aby pomidory się rozpadły.

Krok 4.

Do mięsa z warzywami dodaj ugotowany ryż, wymieszaj. Farsz nałóż do połówek papryk. Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz ok. 10 minut. Następnie posyp papryki startą mozzarellą i piecz jeszcze 5 minut. Możesz je podać z ulubionym pieczywem. Smacznego!