Przepisy

Grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi

Grillowane żeberka z plackami ziemniaczanymi

  • 40 min + gotowanie 70 min.
  • 4 os.
  • 530 kcal/os.
  • 5,40 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • żeberka extra mięsne - 600 g
  • cebula - 3 szt.
  • kwas chlebowy - 500 ml
  • kwaśna śmietana - 200 ml
  • olej - 100 ml
  • ząbek czosnku - 2 szt.
  • rozmaryn - 1 łyżeczka
  • miód - 2 łyżki
  • papryczka chili - 1 szt.
  • masło - 3 łyżki
  • ziemniaki - 500 g
  • jajo - 1 szt.
  • mąka pszenna - 3/4 szkl.
  • posiekany koperek - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżka
  • pieprz - 1 łyżeczka

Krok 1.

Mięso umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki. Doprawić solą i pieprzem. Obsmażyć na rozgrzanej patelni i przełożyć do wysokiego rondla.

Krok 2.

Cebule (2 szt.) i czosnek obrać, następnie posiekać i zeszklić. Żeberka zalać kwasem chlebowym. Dodać cebulę z czosnkiem, rozmaryn, miód i posiekaną papryczkę chili. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu, aż żeberka będą miękkie (ok. 1 godz.).

Krok 3.

Żeberka po wyjęciu z sosu grillować na rozgrzanej patelni grillowej. Do sosu pozostałego po żeberkach dodać masło i gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Krok 4.

Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę (1 szt.) posiekać. Do startych ziemniaków dodać posiekaną cebulę, mąkę pszenną i posiekany koperek. Dodać jajko, doprawić solą i pieprzem. Placki smażyć o średnicy 5-6 cm na mocno rozgrzanym oleju. Żeberka podawać polane sosem. Obok ułożyć po kilka placków ziemniaczanych. Na plackach położyć kwaśną śmietanę. Smacznego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry