Przepisy

Duszona karkówka z musem jabłkowo-chrzanowym

Duszona karkówka z musem jabłkowo-chrzanowym

  • 50 min. + gotowanie 60 min.
  • 4 os.
  • 510 kcal/os.
  • 6,40 zł/os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • karkówka wieprzowa bez kości
  • – kotlety, 600 g
  • seler korzeniowy - 1 szt.
  • jabłka prażone - 300 g
  • kasza jęczmienna perłowa – 200 g
  • miód - 2 łyżki
  • chrzan tarty - 2 łyżki
  • suszona kolendra - 1 łyżeczka
  • cynamon mielony - 1 łyżeczka
  • ząbek czosnku - 4 szt.
  • marchew - 2 szt.
  • pietruszka - 2 szt.
  • cebula - 1 szt.
  • mąka - 3 łyżki
  • bulion z kostki - 2 szkl.
  • olej - 8 łyżek
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka

Krok 1.

Mięso umyj i osusz. W moździerzu rozetrzyj kolendrę i cynamon. Wymieszaj z posiekanymi 2 ząbkami czosnku, miodem, solą, 1/2 łyżeczki pieprzu i 2 łyżkami oleju. Mięso natrzyj przygotowaną marynatą i odstaw na kilka godzin do lodówki.

Krok 2.

Warzywa obierz, umyj i pokrój w plastry oraz delikatnie obtocz w mące. Czosnek i cebulę posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i zeszklij czosnek i cebulę. Następnie dodaj warzywa obtoczone w mące i obsmaż na lekko złoty kolor.

Krok 3.

Karkówkę obsmaż z obu stron na pozostałym rozgrzanym oleju. Zalej bulionem i duś ok. 40 minut. Dodaj warzywa z patelni i duś jeszcze ok. 20 minut.

Krok 4.

Jabłka zmiksuj na gładką masę. Dodaj do nich chrzan. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Karkówkę ułóż na musie z jabłek. Obok połóż warzywa i kaszę. Smacznego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry