Krok 1.
Mięso umyj i osusz. Następnie pokrój je w kostkę 2-2,5 cm.
Mięso umyj i osusz. Następnie pokrój je w kostkę 2-2,5 cm.
Do miski wlej 100 ml oliwy, sok z cytryny, wsyp sól, pieprz i oregano, a następnie wszystko wymieszaj. Do przygotowanej marynaty włóż mięso i wstaw do lodówki na min. 6 godzin.
Kawałki zamarynowanego mięsa nadziewaj na patyki do szaszłyków. Następnie każdy szaszłyk owiń plastrami wędzonego boczku. Posyp oregano. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz ok. 45 minut, co jakiś czas obracając, żeby się nie spaliły.
Warzywa umyj. Pomidory pokrój w półksiężyce, ogórka w kostkę ok. 1 cm, cebulę w piórka, paprykę w paski, ser w kostkę. Warzywa delikatnie wymieszaj w misce z serem i oliwkami. Dopraw do smaku solą, pieprzem i zalej pozostałą oliwą z oliwek. Na koniec posyp natką. Przygotuj sos do mięsa. Śmietanę wymieszaj z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Dopraw do smaku solą i pieprzem Szaszłyki podawaj na talerzu ułożone obok sałatki i pieczywa. W osobnym naczyniu podaj sos. Smacznego!