Przepisy

Szynka w orzechowej panierce z sałatką z arbuza

Szynka w orzechowej panierce z sałatką z arbuza

  • 20 min + smażenie 15 min
  • 4 os.
  • 580 kcal/os.
  • 7,00 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • szynka wieprzowa bez kości – ok. 600 g
  • orzechy włoskie - 200 g
  • bułka tarta - 1 szklanka
  • jajko - 1 szt.
  • jogurt naturalny gęsty - 200 ml
  • sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • olej - 6 łyżek
  • świeże listki mięty - 1 szklanka
  • oliwa - 2 łyżki
  • cukier - 1/2 łyżeczki
  • pieczywo tostowe - 8 kromek
  • ogórek gruntowy - 3 szt.
  • arbuz - 1/4 szt.
  • ser bałkański lub typu feta – 1 opak.
  • sól - 1/2 łyżki
  • pieprz - 1/2 łyżki

Krok 1.

Mięso umyj i osusz. Pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Oprósz solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na ok. godzinę.

Krok 2.

Ogórki obierz i pokrój w plastry. Ser pokrój w kostkę, a z arbuza wytnij kulki. Dodaj kilka listków mięty. Wymieszaj. Skrop oliwą z oliwek.

Krok 3.

Umyte listki mięty zmiksuj z oliwą. Dodaj jogurt, cukier, szczyptę soli i pieprzu oraz sok z cytryny. Ponownie zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 4.

Orzechy pokrusz tłuczkiem, wymieszaj z bułką tartą. Jajko roztrzep z dodatkiem szczypty soli. Kotlety obtocz w jajku, a następnie w panierce orzechowej. Na patelni rozgrzej olej i smaż kotlety z obu stron po ok. 5-7 minut. Z pieczywa tostowego przygotuj tosty. Kotlety podawaj na talerzu, obok ułóż pieczywo tostowe oraz sałatkę. W osobnym naczyniu podaj sos miętowy. Smacznego!