Przepisy

Ćwiartka z kurczaka z makaronem i sosem curry

Ćwiartka z kurczaka z makaronem i sosem curry

  • 15 min + gotowanie 40 min
  • 4 os.
  • 480 kcal/os.
  • 3,50 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • ćwiartka z kurczaka - 4 szt.
  • pomidory - 3 szt.
  • mąka - 1/2 łyżki
  • kostka bulionowa - 1 szt.
  • curry - 2 łyżki
  • makaron - 1 opak.
  • sos sałatkowy - 1 opak.
  • olej - 4 łyżki
  • cebula - 2 szt.
  • woda - 2 szklanki
  • mix sałat - 1 opak.
  • sól - 1/2 łyżki
  • pieprz - 1/2 łyżki

Krok 1.

Mięso umyj i osusz. Oprósz solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę.

Krok 2.

W rondlu o grubym dnie na rozgrzanym oleju przesmaż drobno posiekaną cebulę. Następnie włóż mięso obtoczone w mące i delikatnie je podsmaż do zarumienienia.

Krok 3.

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do kurczaka. Następnie zalej mięso wodą, dodaj curry i kostkę bulionową. Duś ok. 30 minut, aż mięso będzie miękkie.

Krok 4.

Ugotuj makaron. Mix sałat polej sosem przygotowanym według przepisu na opakowaniu. Smacznego!