Przepisy

Wieprzowe kotlety z chutneyem i kaszą gryczaną

Wieprzowe kotlety z chutneyem i kaszą gryczaną

  • 60 min + gotowanie 30 min
  • 4 os.
  • 620 kcal/os.
  • 5,90 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • szynka wieprzowa bez kości – 750 g
  • tymianek - 1/2 łyżeczki
  • biały ocet winny - 4 łyżki
  • nektarynki - 8 szt.
  • kasza gryczana - 300 g
  • mrożone warzywa - 1 opak.
  • sok z cytryny - 1/4 szklanki
  • cukier brązowy - 1/3 szklanki
  • świeży imbir - 2 łyżeczki
  • masło - 3 łyżki
  • czosnek - 2 ząbki
  • tłuszcz do smażenia - 4 łyżki
  • sól - 1/2 łyżeczki
  • pieprz - 1/2 łyżeczki

Krok 1.

Mięso umyj i osusz. Oprósz solą, pieprzem oraz drobno posiekanym tymiankiem. Odstaw na 30 minut.

Krok 2.

Nektarynki pozbawione pestek pokrój w ćwiartki i włóż do małego rondla. Dodaj ocet winny i podgrzewaj przez kilka minut, aż nektarynki puszczą sok, ale nie rozpadną się. Dodaj starty imbir, cukier i delikatnie mieszając, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści.

Krok 3.

Na patelni rozgrzej tłuszcz do smażania. Smaż kotlety po kilka minut z każdej strony. W tym czasie ugotuj kaszę według przepisu na opakowaniu.

Krok 4.

Na głębokiej patelni rozpuść masło i lekko podsmaż drobno posiekany czosnek. Dodaj warzywa i podsmażaj do momentu, aż będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Kotlety polane sosem ułóż na talerzu obok kaszy gryczanej i warzyw. Smacznego!