Przepisy

Grillowana szynka z warzywami

Grillowana szynka z warzywami

  • 15 min. + grillowanie 20 min.
  • 4 os.
  • 490 kcal/os.
  • 5,60 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • szynka wieprzowa bez kości - 1 kg
  • cukinia - 1 szt.
  • suszona bazylia - 1 łyżka
  • suszone oregano - 1 łyżka
  • suszony koperek (lub świeży) – 1 łyżka
  • ulubione pieczywo - 4 porcje
  • masło - 1/4 kostki
  • majonez - 1/2 szklanki
  • świeża papryka (dowolna) - 1 szt.
  • pomidor - 2 szt.
  • cebula biała - 1 szt.
  • przyprawa do grilla Knorr - 1 opak.
  • oliwa - 4 łyżki
  • czosnek - 2 ząbki
  • ketchup - 1/2 szklanki
  • sól, pieprz

Krok 1.

Szynkę pokrój w plastry o grubości ok. 1 cm. Dopraw solą, pieprzem, suszoną bazylią, oregano oraz przyprawą do grilla.

Krok 2.

Pomidora, paprykę i cebulę pokrój w średniej wielkości cząstki, a cukinię w plastry. Dopraw oliwą, solą i pieprzem.

Krok 3.

Warzywa i mięso ułóż na ruszcie. Następnie przeciśnij czosnek przez praskę i wymieszaj z posiekanym koperkiem i masłem. Ulubione pieczywo pokrój w duże kawałki, posmaruj masłem czosnkowym. Ułóż na ruszcie. Grilluj na średnim ogniu.

Krok 4.

Przygotuj dip tysiąca wysp, mieszając ketchup i majonez. Do smaku dopraw go solą i pieprzem. Gdy będziesz grillować na średnim ogniu mięso, warzywa i pieczywo, odstaw dip, aby jego smak się przegryzł. Na talerzu ułóż kawałek szynki, obok połóż zgrillowane warzywa i pieczywo z masłem czosnkowym. Smacznego!