Przepisy

Szaszłyk z rabarbarem i sosem jogurtowym

Szaszłyk z rabarbarem i sosem jogurtowym

  • 15 min + grillowanie 20 min
  • 4 os.
  • 420 kcal/os.
  • 6,90 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • Szaszłyki:
  • karkówka wieprzowa bez kości - 600 g
  • przyprawa do grilla - 1 opak.
  • sól i pieprz - 1/2 łyżeczki
  • cebula - 2 szt.
  • łodyga rabarbaru - 3 szt.
  • chleb pszenny - 5 kromek
  • ząbek czosnku - 2 szt.
  • olej - 6 łyżek

  • Sos:
  • jogurt grecki - 1/2 szklanki
  • limonka - 1/2 szt.
  • liście świeżej kolendry - 3/4 szklanki
  • ząbek czosnku - 1 szt.
  • sól i pieprz - 1/2 łyżeczki

  • Sałatka:
  • makaron penne - 1 opak.
  • czarne oliwki - 1 mały słoik
  • młoda marchewka - 1/2 kg
  • sól i suszone zioła prowansalskie - 1/2 łyżeczki
  • oliwa - 1 łyżka
  • ser mozzarella - 1 szt.
  • botwinka liście - 1 szt.

Krok 1.

Karkówkę umyj i osusz ręcznikiem kuchennym. Pokrój w dużą kostkę. Przygotuj marynatę, mieszając przyprawę do grilla z drobno posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem oraz olejem. Zalej nią mięso. Umytą i obraną marchewkę dopraw solą, ziołami prowansalskimi i oliwą.

Krok 2.

Cebulę obierz i pokrój w grube plastry, a umyty rabarbar na kawałki o długości 2-3 cm. Chleb pokrój w grubą kostkę i skrop olejem. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj naprzemiennie mięso, cebulę, rabarbar i chleb.

Krok 3.

Grilluj szaszłyki i pokrojoną marchewkę przez ok. 20 minut. W tym czasie ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.

Krok 4.

Składniki sosu zblenduj na gładką masę. Wymieszaj składniki sałatki, posyp pokruszonym serem mozzarella i polej oliwą z oliwek. Szaszłyki wyłóż na talerz i polej sosem. Obok podaj sałatkę makaronową. Smacznego!