Przepisy

Drobiowe kieszonki z jarmużem, serem i suszonym pomidorem

Drobiowe kieszonki z jarmużem, serem i suszonym pomidorem

  • 35 min + pieczenie 40 min
  • 4 os.
  • 550 kcal/os.
  • 7,80 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • ćwiartki z kurczaka - 4 szt.
  • pomidory suszone - 1 słoik
  • szynka prosciutto - 80 g
  • śmietana - 1 opak.
  • dowolny ser pleśniowy - ok. 200 g
  • żurawina suszona - 100 g
  • rzodkiewka - 1 pęczek
  • młode ziemniaki - 1 kg
  • ogórek zielony długi - 2 szt.
  • jarmuż - 1 garść
  • olej - 3 łyżki
  • posiekany koperek - 1 łyżka
  • pokrojony szczypiorek - 1 łyżka
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz - 1 łyżeczka

Krok 1.

Mięso opłucz, osusz, a następnie usuń z niego kości. W przygotowanych w ten sposób ćwiartkach utwórz kieszonki na farsz. Dopraw solą, pieprzem i natrzyj olejem.

Krok 2.

W kieszonki włóż blanszowane (wrzucone na 15 sekund do wrzątku) liście jarmużu, starty lub pokruszony ser oraz suszoną żurawinę i pomidora. Zepnij wykałaczkami.

Krok 3.

Ćwiartki wypełnione farszem ułóż w żaroodpornym naczyniu. Na każdej umieść plastry szynki tak, aby na siebie zachodziły i zawiń je pod spód kieszonki. Podlej 1/4 szklanki wody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piecz około 40 minut, co jakiś czas polewając kieszonki sosem z naczynia.

Krok 4.

Ugotuj młode ziemniaki. Rzodkiewkę i obrane ogórki pokrój w cienkie plasterki. Dodaj sól i pieprz do smaku. Wymieszaj ze śmietaną i szczypiorkiem. Ułóż na talerzach kieszonki, wcześniej wyjmując z nich wykałaczki. Podawaj z ziemniakami posypanymi koperkiem i mizerią z rzodkiewką. Smacznego!