Przepisy

Filet z kurczaka z żurawiną

Filet z kurczaka z żurawiną

  • 25 min + pieczenie 45 min
  • 4 os.
  • 480 kcal/os.
  • 7,50 zł./os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • filet z piersi kurczaka - 1 kg
  • żurawina suszona - 4 łyżki
  • przyprawa do kurczaka - 1 łyżka
  • pomidorki koktajlowe - 1/2 opak.
  • mix sałat - 1 opak.
  • ulubiony sos do sałatek - 1 opak.
  • kasza gryczana - 300 g
  • starta mozzarella – 4 łyżki
  • masło - 1 łyżka
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • siemię lniane - 1 łyżka
  • papryka żółta - 1 szt.
  • sól, pieprz

Krok 1.

Mięso opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Posyp solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka.

Krok 2.

Wyłóż przyprawionego kurczaka na tackę do grillowania. Przykryj go warstwą żurawiny i posyp startym serem. Całość grilluj na wolnym ogniu.

Krok 3.

Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodaj do niej posiekaną natkę pietruszki i masło.

Krok 4.

Umytą paprykę pokrój w kostkę, a pomidorki koktajlowe podziel na połówki. Wymieszaj z sałatą, dodaj łyżkę siemienia lnianego i ulubiony sos do sałatek. Ułóż mięso na kaszy gryczanej, obok umieść sałatkę. Smacznego!