Przepisy

Szynka miodowo-piwna z chrzanowymi kluseczkami

Szynka miodowo-piwna z chrzanowymi kluseczkami

  • 25 min + pieczenie 45 min
  • 4 os.
  • 480 kcal/os.
  • 6,50 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • szynka wieprzowa - 1 kg
  • olej rzepakowy - 250 ml
  • wczesne ziemniaki - 1 kg
  • piwo jasne - 1/2 szklanki
  • czosnek - 1 szt.
  • majeranek - 1 łyżka
  • chrzan - 2 łyżki
  • cebula (do wyboru ulubiona) - 3 szt.
  • czerwona papryka - 1 szt.
  • żółta papryka - 1 szt.
  • rozmaryn - 2 gałązki
  • miód - 1 łyżka
  • jaja - 3 szt.
  • mąka - 1/2 szklanki
  • kminek - 1 łyżeczka
  • papryka słodka - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz

Krok 1.

Szynkę pokrój na plastry o grubości 2 cm. Mięso oprósz przyprawami. Smaż na patelni z każdej strony przez 2 minuty.

Krok 2.

Paprykę żółtą i czerwoną pokrój w cząstki, a cebulę w piórka. Czosnek posiekaj.

Krok 3.

Szynkę włóż do naczynia żaroodpornego, polej miodem i dodaj piwo. Obłóż warzywami. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut. W międzyczasie wstaw ziemniaki do gotowania.

Krok 4.

Ugotowane ziemniaki ugnieć na purée, dodaj chrzan, jaja oraz mąkę. Uformuj wałeczki i smaż je na głębokim oleju do zarumienienia. Na talerz wyłóż warzywa i szynkę polaną wywarem z pieczenia, obok ułóż kluseczki ziemniaczane. Smacznego!