Przepisy

Rolada drobiowa ze szpinakiem w cieście francuskim

Rolada drobiowa ze szpinakiem w cieście francuskim

  • 30 min + pieczenie 25 min
  • 4 os.
  • 480 kcal/os.
  • 8,90 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • filet z kurczaka - 1 kg
  • ciasto francuskie mrożone - 1 opak.
  • szpinak mrożony - 1 opak.
  • śmietanka 30% - 50 ml
  • masło - 1/4 kostki
  • koper suszony - 1 opak.
  • serek topiony śmietankowy - 100 g
  • śmietana kwaśna 18% - 1/2 szklanki
  • czosnek - 1 główka
  • wczesne ziemniaki - 1 kg
  • jaja - 1 szt.
  • rzodkiewka - 1 pęczek
  • ogórek szklarniowy średni - 1 szt.
  • sól, pieprz

Krok 1.

Cienko rozklep umyty filet z kurczaka. Ciasto francuskie rozwałkuj na grubość 3 mm.

Krok 2.

Szpinak przesmaż na patelni z czosnkiem, solą i pieprzem. Dodaj śmietankę 30%, smaż przez 5 minut do odparowania wody.

Krok 3.

Rozwałkowane ciasto posmaruj serkiem topionym, wyłóż na nie rozklepany filet z kurczaka oraz przesmażony szpinak. Zawiń w roladę i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Wstaw do rozgrzanego do 1750C piekarnika na 25 minut. W tym samym czasie wstaw do gotowania na 20 minut młode ziemniaki. Zrób purée.

Krok 4.

Upieczoną roladę wyjmij z piekarnika i gorącą pokrój w plastry o grubości 3 cm (nożem z ząbkami). Rzodkiewkę oraz obrany ogórek zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Dodaj śmietanę 18%. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Ziemniaki połącz z masłem, posyp suszonym koperkiem. Do miseczki nałóż mizerię. Smacznego!