Przepisy

Pączki z wyobraźnią

Pączki z wyobraźnią

  • 120 min + pieczenie 6 min
  • 20 pączków
  • 400 kcal/pączek
  • 1,05 zł/pączek

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • jajka - 6 szt.
  • mąka T 450 - 1 kg
  • cukier puder - 1/2 szklanki
  • mleko - 0,5 l
  • olej - 2 l
  • marmolada różana (lub inny dowolny smak) - 1 opak.
  • świeże drożdże - 25 g
  • cukier - 1 szklanka
  • gorzka czekolada - 1 tabliczka
  • lukier - 1 opak.
  • szczypta soli
  • dowolne posypki do dekoracji pączków

Krok 1.

Rozbij jajka, dodaj szczyptę soli, cukier oraz rozdrobnione drożdże. Wszystko wymieszaj do jednolitej konsystencji. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Krok 2.

Do zaczynu dodaj mąkę oraz letnie mleko. Ciasto wyrób rękami do uzyskania jednolitej gładkiej masy, a następnie odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Przykryj ściereczką.

Krok 3.

Z gotowego ciasta uformuj pączki, delikatnie oprósz je mąką i odczekaj ok. 10 minut. W tym czasie rozgrzej olej w głębokim naczyniu. Przystąp do smażenia: połóż surowe pączki na łyżce zanurzonej w zimnym oleju i wkładaj je do gorącego tłuszczu. Smaż je po ok. 3 minuty z każdej strony, a następnie odsącz na papierowym ręczniku.

Krok 4.

Gorące pączki delikatnie nakłuj szprycą lub nożem, a w powstały otwór wciśnij marmoladę. Ostudź je, i udekoruj: kilka posyp cukrem pudrem, resztę polej roztopioną czekoladą, a gdy ostygnie, posyp je posypką. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie do dekoracji gotowego lukru. Smaczego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry