Przepisy

Szynka wieprzowa w owocach

Szynka wieprzowa w owocach

  • 60 min
  • 4 os.
  • 750 kcal/os.
  • 7,30 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • 80 dag szynki wieprzowej
  • 1 pomarańcza
  • 1 jabłko
  • 50 g suszonych śliwek
  • liść laurowy
  • pieprz w ziarnach
  • 200 ml śmietanki
  • 100 g sera pleśniowego
  • 1 łyżka cynamonu
  • 100 g rodzynek
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g masła
  • 1 kapusta pekińska
  • 1 zielony ogórek
  • 1 puszka kukurydzy
  • sól, pieprz
  • 50 ml oliwy

Krok 1.

Całą szynkę włożyć do naczynia żaroodpornego, pokroić pomarańczę, jabłko, śliwki i dodać do szynki w naczyniu. Posypać pieprzem, solą, cynamonem i dodać liście laurowe. Odstawić na 10 minut do lodówki do połączenia smaków. Piec 50 minut w temp. 170 oC.

Krok 2.

Ugotować i ugnieść ziemniaki, dodać masło.

Krok 3.

Kapustę pekińską drobno pokroić, dodać obrany, pokrojony w kostkę ogórek, kukurydzę, doprawić solą, pieprzem i oliwą.

Krok 4.

Zlać sos z pieczenia, dodać rodzynki, cynamon, ser pleśniowy i śmietanę. Gotować 10 minut.

Szynkę pokroić w plastry, obok ułożyć purée oraz surówkę. Mięso polać sosem.