Przepisy

Finger foods

Finger foods

  • 15 min
  • 8 os.
  • 120 kcal/os.
  • Danie - 3 zł/os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • 1 opak. szparagów La Baron
  • 300 g szynki konserwowej
  • 300 g sera Edamskiego
  • 1 opak. oliwki Figaro
  • 1 opak. pumpernikla
  • 100 g łososia wędzonego
  • 50 g suszonych pomidorów Ponti
  • 8 plastrów sera rolada kozia
  • 1 opak. macy/pumpernikla
  • 1 pęczek koperku
  • 1 awokado
  • 1 łyżka musztardy
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • 200 g śliwek suszonych
  • 250 g boczku wędzonego
  • pokrojonego w plastry
  • 1 opak. ciasta francuskiego Frosta
  • 150 g sera Edamskiego
  • 50 g suszonych pomidorów Ponti
  • 1 opak. pesto zielone Ponti
  • 50 g oliwek Figaro
  • sól, pieprz do smaku

Krok 1. Sylwestrowe koreczki

Pumpernikiel, ser i szparagi pokrój w kostkę ok. 1 x 1 cm. Szynkę pokrój w długie paski o szerokości 1 cm. Nadziej na wykałaczkę pumpernikiel, następnie szynkę, ser, znowu szynkę, szparagi, szynkę, oliwkę, szynkę itd. Nakładaj składniki naprzemiennie z szynką, „owijając” je. Do dekoracji użyj papryczki chilli i ewentualnie awokado.

Krok 2. Pasta z wędzonego łososia i sera koziego

Łososia i suszone pomidory posiekaj, dodaj łyżeczkę musztardy i pieprz cytrynowy. Macę/pumpernikiel
podziel na kawałki. Nałóż plaster sera koziego, pastę łososiową, plaster awokado. Udekoruj świeżym
koperkiem.

Krok 3. Śliwki zawijane w boczku wędzonym

Zawiń śliwki w boczek i przekłuj wykałaczką. Piecz w temperaturze 180 oC do zarumienienia.

Krok 4. Wykwintne ciasteczka z suszonymi pomidorami, oliwkami i pesto

Ciasto francuskie pokrój na kwadraty 5 x 5 cm. Na środku posmaruj je pesto, dodaj skrojone suszone pomidory, starty żółty ser i oliwki, posyp solą i pieprzem. Piecz w temperaturze 200 oC przez około 15 minut.