Przepisy

Aromatyczny kurczak z selerowym purée

Aromatyczny kurczak z selerowym purée

  • 30 min. bez pieczenia
  • 4 os.
  • 570 kcal / os.
  • 5,50 zł / os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • 4 pomarańcze
  • 600 g selera
  • 200 g pora
  • 1 główka czosnku
  • 25 g masła
  • 100 ml mleka
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 4 szt. anyżu
  • 10 szt. goździków
  • tymianek świeży
  • sól, pieprz, papryka słodka, cynamon

Krok 1.

Umyte i osuszone ćwiartki z kurczaka natrzyj solą, pieprzem i papryką, 6 wyciśniętymi ząbkami czosnku, świeżym tymiankiem oraz sosem sojowym i skórką z jednej pomarańczy. Pozostaw w marynacie na minimum pół godziny.

Krok 2.

Ćwiartki kurczaka piecz w rozgrzanym do 180 C piekarniku na kratkach przez 40 minut.

Krok 3.

Na suchą patelnię wrzuć anyż, goździki i je podpraż. Połóż plastry pomarańczy, oprósz cynamonem i zarumień. Dodaj cukier trzcinowy i trzymaj na ogniu aż do jego rozpuszczenia.

Krok 4.

Ugotuj pokrojony seler, dodaj do niego masło, mleko i rozgnieć na purée. Dodaj drobno skrojony por, sól i pieprz do smaku.

Podawaj upieczoną ćwiartkę kurczaka z selerowym purée w towarzystwie plastrów pomarańczy. Smacznego!