Przepisy

Kurczak w jabłkach </br>z babeczką ziemniaczaną

Kurczak w jabłkach
z babeczką ziemniaczaną

  • 30 min + pieczenie
  • 4 os.
  • 775 kcal / os.
  • 5,50 zł / os.

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • 0,6 kg pietruszki
  • 0,4 kg ziemniaków
  • 4 jabłka
  • 1 cytryna
  • 50 g suszonych śliwek
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 30 ml miodu
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 2 szczypty cynamonu
  • sól, pieprz, goździki, rozmaryn

Krok 1. Jesienne aromaty

Naczynie żaroodporne  posmaruj 1 łyżką masła. Przekrój kurczaka na pół, natrzyj solą, pieprzem, 1 łyżeczką rozmarynu i 1 łyżką masła. Na dnie naczynia ułóż ćwiartki jabłek ze skórką, pietruszkę, śliwki suszone i kilka goździków. 

Krok 2. Złocisty kurczak

Na warzywa połóż połówki  kurczaka skórą do góry. Wymieszaj miód z cynamonem, sokiem z cytryny i octem jabłkowym. Skrop kurczaka i warzywa, część pozostaw  do smarowania w trakcie  pieczenia. Wstaw do rozgrzanego do 190 oC  piekarnika. 

Krok 3. Babeczki ziemniaczane

Ugotuj ziemniaki, odcedź je  i rozgnieć. Dodaj rozpuszczone 2 łyżki masła, mąkę ziemniaczaną, jajko, po dwie szczypty soli, pieprzu i rozmarynu. Całość dokładnie wymieszaj i wypełnij foremki do pieczenia. Możesz użyć foremek do babeczek. Piecz aż do uzyskania rumianego koloru. 

Krok 4. Piecz i smakuj

Piecz kurczaka przez około 90 minut. Co 20 minut przesmaruj go marynatą.

Porcję kurczaka podaj z babeczką i pieczonym jabłkiem. Smacznego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry