Przepisy

Pierś z indyka </br>faszerowana grzybami i morelami

Pierś z indyka
faszerowana grzybami i morelami

  • 25 min
  • 4 os.
  • 500 kcal / os.
  • 8 zł / os.

drukuj pobierz



Lista zakupów

  • 600 g piersi z indyka
  • 40 g suszonych grzybów
  • 50 g suszonych moreli
  • 2 czerwone cebule
  • 100 g masła pęczek koperku
  • 1 cytryna
  • 100 ml białego wina
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Krok 1. Na grzyby

Umyj i namocz grzyby najlepiej przez noc. Pokrój w plastry. Na patelni rozpuść połowę masła, wrzuć grzyby i smaż, aż zmiękną. Następnie przypraw je solą i pieprzem. 

Krok 2. Owocowa nuta

Do ⅔ grzybów dodaj pokrojone morele, połowę koperku i wymieszaj farsz.

Krok 3. Kieszonki z indyka

Natnij pierś z indyka, tworząc obszerną kieszonkę, w którą włóż farsz. Natrzyj indyka solą, pieprzem, skórką z cytryny i piecz w temperaturze 170 oC przez około godzinę, następnie odstaw na 10 minut.

Krok 4. Maślany sos grzybowy

Na rozgrzane masło wrzuć pokrojoną w piórka cebulę, następnie dodaj pozostałe grzyby i podlej białym winem. Wciśnij sok z cytryny, dopraw solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej oraz resztą świeżo skrojonego koperku. Pierś pokrój w plastry i podawaj na ryżu lub kaszy, polaną maślanym sosem grzybowym. Smacznego!