Przepisy

Grillowane kieszonki włoskiego marynarza

Grillowane kieszonki włoskiego marynarza

Przygotowanie

Krok po kroku...

Mięso płuczemy i rozbijamy lekko, a potem dzielimy na płaty. Osuszamy z nadmiaru płynów.

Każdy płat nacinamy w środku ostrym nożem, by powstała prostokątna kieszonka - 3 boki zamknięte, 1 bok z nacięciem. :) Na tym etapie możemy jeszcze rozbić nieco, żeby nie były zbyt grube.

Kieszonki umieszczamy w marynacie BBQ wg instrukcji na torebce. Po zamknięciu miętosimy, żeby mięso spotkało się z marynatą z każdej strony. :) Odkładamy do lodówki na minimum godzinę, a najlepiej - na 3 godziny (można też na noc, dzień przed grillowaniem - jest wtedy mega-aromatyczne!).

Pomidory kroimy na cząstki, podobnie oliwki, rwiemy też na kawałki mozzarellę. Mieszamy z orzechami włoskimi (posiekanymi) serkiem topionym i przyprawiamy wg uznania. :) Można dodać oliwy, ale tylko jeśli pomidory są suche - jeśli były w oliwie, nadzienie będzie dość tłuste. :)

Każdą kieszonkę nadziewamy tą mieszanką. Spinamy otwór wykałaczkami.

Grillujemy na złoto (można na zwykłym grillu, można na elektrycznym). Czas zależy od grubości mięsa - im cieniej rozbite, tym krócej pichcimy, warto się postarać.

Składniki

  • podwójna pierś z kurczaka
  • kilka domowych suszonych pomidorów
  • kilka plastrów sera typu mozzarella
  • mały kawałek serka topionego klasycznego
  • kilka oliwek z zalewy
  • marynata (u mnie smak BBQ)
  • garść orzechów włoskich
  • przyprawy (do nadzienia): sól, pieprz,tymianek, papryka ostra, odrobina cukru, czarnuszka
  • oliwa