Przepisy

Placki z piersi kurczaka i cukinii

Placki z piersi kurczaka i cukinii

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Pierś z kurczaka siekamy w bardzo drobną kostkę. Przyprawiamy do smaku ulubioną przyprawą do kurczaka (lub po prostu solą i pieprzem, jak kto lubi), mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz jogurtem naturalnym. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Cukinię razem ze skórką ścieramy na dużych oczkach tarki, lekko solimy i odstawiamy na 30 minut, żeby puściła sok.

Odsączoną cukinię mieszamy z zamarynowanym mięsem z kurczaka, dodajemy jajka, mąkę i drobno posiekaną natkę pietruszki. Masę nabieramy łyżką i kładziemy na patelni z mocno rozgrzanym olejem, formując zgrabne, płaskie placuszki. Smażymy na rumiano z obu stron. Odsączamy z tłuszczu na bibule.

Składniki

Składniki na ok. 20 placków:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1 młoda cukinia (ok. 350 – 400 g)
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 jajka
  • pęczek natki pietruszki
  • przyprawa do kurczaka
  • sól i pieprz opcjonalnie
  • olej do smażenia

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry