Przepisy

Kalafior w pomidorach

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Kalafior oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Blanszować w osolonym wrzątku przez ok. 5 min. Ostudzić i osączyć.

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i przeszklić na oleju.
Dodać przecier i pomidory z puszki wraz z sosem. Gotować sos przez 4-5 min. Doprawić do smaku solą i pieprzem cayenne. Bułkę tartą wymieszać z tartym parmezanem.

Różyczki kalafiorowe obtoczyć najpierw w mące, potem w jajku, a następnie w bułce z parmezanem. Smażyć na gorącym maśle lub margarynie z każdej strony na złotobrązowy kolor. Bazylię drobno posiekać,dodać do sosu i zagotować.

Kalafior podawać z gorącym sosem z pomidorów.

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 puszka krojonych pomidorów w soku pomidorowym lub pomidory całe w soku pomidorowym ( można samemu pokroić )
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu cayenne do smaku
  • 5 dkg. startego żółtego sera…najlepiej parmezan (może być też inny tarty ser,ale też pikantny w smaku)
  • 1 pęczek świeżej bazylii ( lub pół łyżeczki suszonej)
  • 1 – 2 jajka
  • mąka i bułka tarta do panierowania
  • 4 łyżki masła
  • 3 – 4 łyżki oleju
  • sól do smaku

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry