Przepisy

Kurczak cytrynowy z kaszą gryczaną niepaloną

Kurczak cytrynowy z kaszą gryczaną niepaloną

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Filety z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy. Każdego fileta możemy podzielić dwie części, lub oddzielić tylko polędwiczki. Mięso nacieramy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym, przekładamy do żaroodpornej brytfanki . Posypujemy startą skórką z cytryny, polewamy olejem, sokiem z ½ cytryny i obracamy kilka razy mięso do równego rozprowadzenia smaków. Mięso przykrywamy warstwą cebuli pokrojonej w grubsze paski, dodajemy czosnek, chili w plasterkach i igiełki rozmarynu. Wlewamy 100 ml bulionu.

Brytfankę przykrywamy pokrywą lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 40 min w temp. 180°C.

W połowie pieczenia odwracamy mięso, a cebulę przesuwamy do sosu jaki nam się wytworzył. Filety pieczemy już bez przykrycia do uzyskania złotawego koloru. Co jakiś czas odwracamy mięso, aby równomiernie się przyrumieniło.

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie.
Na talerzu układamy kaszę, którą polewamy sosem powstałym podczas pieczenia z dodatkiem cebuli i papryczki, dodajemy kurczaka i podajemy z ogórkiem kiszonym.

Smacznego!

Kurczak cytrynowy, znakomicie będzie smakował na ciepło oraz jako dodatek do sałatek.

Składniki

  • 4-6 filetów z kurczaka,
  • 2 białe cebule,
  • 1 cytryna,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 papryka chili,
  • świeży rozmaryn,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego,
  • 50 ml oleju rzepakowego,
  • sól do smaku,
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
  • kasza gryczana niepalona,
  • ogórki kiszone

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry