Przepisy

Kalafiorowe burgery z kaszą jaglaną

Kalafiorowe burgery z kaszą jaglaną

  • 45 min.
  • 4
  • 550 kcal / porcja
  • 8 zł / porcja

drukuj pobierz



Przyrządzisz dzięki produktom

Lista zakupów

  • 1 kalafior
  • 4 bułki pełnoziarniste
  • 50 g bułki tartej
  • 100 g kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g imbiru świeżego
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki
  • 1 cytryna
  • 1 sałata
  • 1 cebula
  • 1 duży pomidor
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • ziarna kolendry
  • 50 g masła orzechowego
  • 50 g powideł śliwkowych
  • 100 g sera cheddar
  • sól , pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Krok 1. Przygotuj przyprawy

W moździeżu zetrzyj przyprawy: kmin rzymski, gorczycę, kolendrę. Pokrój natkę pietruszki, papryczkę chilli i czosnek.

Krok 2. Kalafior i kasza

Rozgrzej piekarnik do 180oC. Umyj kalafior i rozdziel go na różyczki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym, dodaj przygotowane w poprzednim kroku przyprawy, natkę, czosnek i posiekaną papryczkę chilli. Piecz je przez 20 minut. Ugotuj kaszę jaglaną według  przepisu na opakowaniu. 

Krok 3. Formujemy burgery

Delikatnie zblenduj upieczony kalafior do małych cząstek, ale nie do konsystencji purée. Wymieszaj z kaszą, startym imbirem, bułką tartą, jajkami, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Uformuj burgery i usmaż. 

Krok 4. Przygotuj bułki z dodatkami

Do piekarnika rozgrzanego do 150oC włóż przekrojone na pół bułki i piecz je przez 5-7 minut. Po włożeniu bułek do pieca pokrój pomidor, ceulę i cheddar w plastry. Umyj sałatę. 

Burgery podawaj w upieczonej bułce, na sałacie. Posmaruj masłem orzechowym i powidłami śliwkowymi. Na tym połóż plastry: pomidora, sera cheddar oraz pokrojoną cebulę. Całość możesz podać z patyczkiem do szaszłyków co doda burgerom charakteru i pozwoli na zachowanie odpowiedniego kształtu potrawy. Smacznego!

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry