Przepisy

Tarta dary lata

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Ciasto

Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, proszek do pieczenia, dodać masło, posiekać nożem. Wbić żółtko, zagnieść jednolite ciasto. Posypując lekko wierzch, wylepić równomiernie formę do tarty o średnicy cm. wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec ok. 10 minut.

Nadzienie

Do miski wyłożyć ricottę, dodać jajko, białko, cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną, krótko zmiksować.
Do miski wyłożyć przepołowione czereśnie, pokrojone na ćwiartki truskawki, maliny, jagody, borówki, porzeczki, wsypać łyżkę mąki ziemniaczanej, delikatnie wymieszać.

Równomiernie wyłożyć na lekko podpieczony, gorący spód. Zalać masą serową, wyrównać do brzegów. Ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 190C, piec jeszcze ok. 40 minut. Ostudzić.

Składniki

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta proszku do pieczenia

Nadzienie:

  • 250 g ricotty
  • 1 duże jajko
  • 1 białko (z ciasta)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 zaokrąglona łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
  • 2 szklanki mieszanych owoców (czereśnie, maliny, czerwona porzeczka, czarna porzeczka, borówka amerykańska, jagody leśne)
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry