Przepisy

Tarta Baby JAG(odziank)I

Tarta Baby JAG(odziank)I

Autor: Anula

Przygotowanie

Krok po kroku...

Składniki na kruche ciasto - czyli wszystko z wyjątkiem jagód - zagnieść.
Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki co najmniej na godzinę.
2-3 ciasta rozwałkować na grubość ok. 5 mm i wyłożyć nim formę do tarty, wysmarowaną odrobinę tłuszczem i wysypaną mąką.

Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na ok. 5 minut, aż się zazłoci.
Następnie wyjąć, wyłożyć na nie owoce, resztę ciasta rozwałkować na cienko i wykroić z niego paski.
Paski ułożyć w kratkę na warstwie owoców. Ciasto ponownie włożyc do piekarnika i piec jeszcze 20 minut.

Podawać schłodzone. :)

Składniki

  • 130 g masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 35 ml mleka
  • 175 g mąki
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • brązowy cukier do posypania
  • odrobina białka do posmarowania ciasta
  • trochę tłuszczu i mąki do posmarowania formy
  • 400 g jagód - mogą być świeże lub ze słoika ;)