Przepisy

Naleśniki szpinakowe z serkiem jagodowym

Naleśniki szpinakowe z serkiem jagodowym

Autor: Ewelina

Przygotowanie

Krok po kroku...

Szpinak zmiksować z mlekiem na gładką masę, tak żeby nie było najmniejszego kawałka szpinaku. Dodać resztę składników oprócz białek i zmiksować.

Białka ubić na sztywną pianę,dodać do ciasta naleśnikowego i delikatnie wymieszać.Smażyć cienkie naleśniki.Jagody zmiksować w blenderze i wymieszać z serkiem i cukrem waniliowym.Smarować naleśniki,zawijać i polać sosem jagodowym.

Przybrać świeżymi jagodami.

Składniki

Ciasto na naleśniki:

  • garść szpinaku świeżego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody gazowanej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Nadzienie:

  • 100g jagód
  • 1 opakowanie serka naturalnego
  • 1 cukier waniliowy