Przepisy

Tort podwójnie truskawkowy

Tort podwójnie truskawkowy

Autor: Ewa

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Białka oddzielić od żółtek i ubić je na sztywno.
W trackie ubijania dodawać cukier a gdy piana jest ubita dodawać po jednym żółtku.
Następnie dodawac porcjami mąki przesiane z proszkiekm do pieczenia i mieszać rózgą.
Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm z dnem wyłożonym papierem do pieczenia.
Biszkopt piec 49 minut w 150 stopniach a potem biszkopt wystudzić, wyjąć z formy i przekroić na dwa placki.

Każdy nasączyć i posmarować konfiturą z truskawek.
Śmietanę ubić z mascarpone i cukrem.

Pierwszy placek z konfiturą położyć na podkładzie lub paterze i wyłożyć część śmietany.
Na śmietanie ułożyć połówki truskawek.
Na truskawki położyć drugi placek konfiturą do truskawek, lekko docisnąć.
Resztę śmietany rozprowadzić na wierzchu i dookoła tortu i na koniec udekorować tort truskawkami i listkami mięty.

Gotowy tort schłodzić co najmniej 2 godziny.

Składniki

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( płaska )
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 350 g truskawek
  • 500 ml śmietany 36 %
  • 125 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru
  • listki mięty
  • 1 słoiczek konfitury z truskawek ( 320 g )

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry