Przepisy

Maziak z truskawkami

Maziak z truskawkami

Autor: Katarzyna

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Ciasto ciemne

Żółtka, jajka oraz cukier razem ucieram na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodaję do masy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz olej.

Ciasto jasne

Białka ubijam na sztywno. Dodaję cukier i razem miksuję. Następnie do piany dodaję mąkę ziemniaczaną, ocet i olej.

Na blaszkę o wymiarach 35cmx22cm wyłożoną papierem do pieczenia nakładam naprzemiennie porcję ciemnego i jasnego ciasta. Ciasto mieszam widelcem. Piekę około 35 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa równe blaty.

Masa

Z mleka odlewam 150ml. Pozostałe mleko gotuję razem z cukrem waniliowym. W odlanym mleku mieszam proszki budyniowe. Masę wlewam na gotujące się mleko. Cały czas mieszając gotuję 2 minuty. Ugotowany budyń odstawiam do przestudzenia. Masło razem z cukrem pudrem ucieram na puszystą masę. Do utartego masła stopniowo dodaję zimny budyń. Dokładnie ucieram. Masą przekładam upieczone ciasto.

Truskawki obieram z szypułek i przekrawam na pół. Owoce układam na wierzchu ciasta. Galaretki rozpuszczam w 3 szklankach wrzątku. Studzę. Tężejącą galaretką zalewam truskawki na cieście. Ciasto wstawiam na 2 godziny do lodówki.

Składniki

Ciasto ciemne:

  • 6 żółtek
  • 2 całe jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju

Ciasto jasne:

  • 6 białek
  • 1 kopiasta szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu 10%
  • 100 ml oleju

Masa budyniowa:

  • 500 ml mleka
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200g masła

Dodatkowo:

  • 500g świeżych truskawek
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry