Przepisy

Tort truskawkowy na kokosowo-czekoladowym biszkopcie

Tort truskawkowy na kokosowo-czekoladowym biszkopcie

Autor: Elżbieta

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Czekoladę posiekać na małe kawałki. Stopić masło,dodać czekoladę i powoli roztapiać. Jajka utrzeć z cukrem pudrem na puch,dodać ostudzoną masę czekoladową. Wymieszać wiórki kokosowe z mąką i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy,połączyć.

Dno tortownicy (o średnicy 24 cm.) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni. Wyjąć z piekarnika kiedy ciasto ostygnie,ostrożnie wyjąć z formy i przekroić poziomo na pół.

Truskawki umyć, osuszyć i pokroić w plasterki.

Żelatynę rozpuścić w 100ml gorącej wodzie. Jogurt naturalny, cukier puder,cukier waniliowy,dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno. Ciepłą żelatynę delikatnie połączyć z 4 łyżkami kremu jogurtowego. Potem wymieszać z resztą kremu.Stopniowo łączyć krem jogurtowy z ubitą wcześniej kremówką.

Dolną warstwę ciasta posmarować kremem, rozłożyć truskawki i przykryć drugim krążkiem. Schłodzić 3 godz. w lodówce.

Po schłodzeniu boki tortu (kremu) posypać wiórkami kokosowymi a górę posypać cukrem pudrem.

RADA:truskawki można zastąpić innymi owocami np.malinami,poziomkami.

Składniki

Biszkopt kokosowo - czekoladowy:

  • 150 g gorzkiej czekolady
  • 150 g masła
  • 3 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 90 g wiórków kokosowych
  • 90 g mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem jogurtowy:

  • 400 g jogurtu naturalnego
  • 250 g śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżki żelatyny
  • 300 g truskawek
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • cukier puder

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry