Przepisy

Ciasto Śnieżynka <br/>z masą truskawkową i śmietaną

Ciasto Śnieżynka
z masą truskawkową i śmietaną

Autor: Anna

Przygotowanie

Krok po kroku...

Upiec biszkopt: żółtka oddzielić od białek. Białka lekko ubić, po czym stopniowo dodawać cukier cały czas ubijając, gdy będzie ubite, dodawać po 1 żółtku, nadal ubijając. Kolejno przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Masę wylać do blaszki o wymiarach 24x34cm, wysmarowanej margaryną (tylko spód). Piec w temp 180 st C ok 30 min

Sporządzić masę truskawkową: rozpuścić 2 galaretki w 1/2 litra wrzącej wody i wystudzić. Truskawki zmiksować w blenderze i połączyć z galaretkami. Wymieszać i włożyć do lodówki do momentu aż zacznie gęstnieć. Gęstą galaretkę wylać na biszkopt.

Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier waniliowy i śmietanę fix. Wyłożyć na masę truskawkową. Z wierzchu posypać kakaem.

Składniki

Biszkopt jasny:

  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej

Masa truskawkowa:

  • 2 galaretki truskawkowe
  • 500ml wrzątku
  • 450 g truskawek

Śmietana:

  • 1/2 litra śmietany kremówki 36%
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 śmietana fix
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • kakao do dekoracji