Przepisy

Zupa z rzodkiewek i jarmużu

Zupa z rzodkiewek i jarmużu

Autor: Agnieszka

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Włoszczyznę obrać, umyć włożyć do garnka i zalać wodą, zagotować. Dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Zmniejszyć ogień i gotować ok. 40min.

Rzodkiewki umyć, odciąć liście i posiekać, rzodkiewki pokroić na plasterki lub wg uznania. Na patelni rozgrzać połowę masła klarowanego, dodać kolejno pokrojoną cebulę, czosnek, połowę rzodkiewek, liście od rzodkiewek i jarmuż, chwile podsmażyć. Przełożyć podsmażone warzywa do garnka, zalać wcześniej ugotowanym bulionem warzywnym i gotować do miękkości ok. 20 -30 min. Pozostałe rzodkiewki podsmażyć na maśle klarowanym.

Ugotowaną zupę zmiksować na gładko doprawić do smaku, podawać z ugotowanym jajkiem, podsmażonymi rzodkiewkami, kleksem z jogurtu i posypaną płatkami migdałów.

Składniki

  • 2 pęczki rzodkiewek z liśćmi
  • 70g jarmużu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 jajka ugotowane na pół miękko
  • 2 łyżki uprażonych płatków migdałów
  • Sól, pieprz
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego

Wywar:

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 opalona cebula
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • Kilka ziarenek pieprzu
  • Płaska łyżeczka soli
  • 1litr wody

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry