Przepisy

Tarta z przepiórczymi jajkami i kiełkami rzodkiewki

Tarta z przepiórczymi jajkami i kiełkami rzodkiewki

Autor: Monika

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Ciasto

Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.

Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min.
Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Rada: żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu. 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem.

Jajka przepiórcze gotujemy max 2 min, odcedzamy, zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek. Z każdego jajka odcinamy z czubka bardzo cienki plasterek, tylko tyle, żeby mogło stać.
Rada: żeby łatwo obrać jajka wystarczy pojedynczo wrzucić do słoika z niewielką ilością wody i mocno wstrząsnąć kilka razy. Skorupka bardzo drobno popęka i łatwo ją ściągnąć.

Masa

Jajka miksujemy z dodatkiem pieprzy, papryki i lubczyku. Następnie dodajemy rozdrobniony ser, wlewamy śmietankę i ponownie miksujemy do momentu, aż masa będzie jednolita, gładka.

Masę serowo-jajeczną przelewamy na przestudzone ciasto, dodajemy w dowolnej kompozycji jajka, posypujemy szczyptą pieprzu i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185°C.
Wierzch przykrywamy papierem do pieczenia, żeby jajka z wierzchu się nie spiekły.
Pieczemy max 20 min do suchego patyczka.
Pod koniec można ściągnąć papier, żeby masa się przyrumieniła.
Tarte podajemy z kiełkami rzodkiewki (moje kiełki są wyhodowane w domu- polecam).

Smacznego :)

Składniki

Ciasto na okrągłą formę ok. 30 cm:

  • 270 g mąki,
  • 100 g masła,
  • 1 duże jajko,
  • szczypta soli,
  • opcjonalnie 2 łyżki wody,

Masa:

  • 2 jajka kurze,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 270 g sera sałatkowo kanapkowego półtłustego
    (1 opakowanie),
  • ½ mielonego pieprzu indyjskiego (czarny bardzo ostry),
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku,
  • ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki,

Ponadto:

  • ok. 13 jajek przepiórczych,
  • kiełki rzodkiewki

Produkty polecane

139

Mąka Kuchenna Typ 650

Sarita

479

Masło Ekstra
Mleczna Zagroda

549

Jaja kurze

wielkość L / chowu klatkowego

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry