
Tarta z przepiórczymi jajkami i kiełkami rzodkiewki
- Kategoria:
- Tagi:
drukuj pobierz
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.
Piekarnik nastawiamy na 200°C.
Schłodzone ciasto pieczemy ok. 20 min.
Ciasto wyjmujemy i pozostawiamy do przestygnięcia.
Rada: żeby ciasto się nie podniosło, wystarczy przykryć je papierem do pieczenia i wysypać 100 g ryżu. 5 min przed końcem ściągamy papier z ryżem.
Jajka przepiórcze gotujemy max 2 min, odcedzamy, zalewamy zimną wodą i obieramy ze skorupek. Z każdego jajka odcinamy z czubka bardzo cienki plasterek, tylko tyle, żeby mogło stać.
Rada: żeby łatwo obrać jajka wystarczy pojedynczo wrzucić do słoika z niewielką ilością wody i mocno wstrząsnąć kilka razy. Skorupka bardzo drobno popęka i łatwo ją ściągnąć.
Jajka miksujemy z dodatkiem pieprzy, papryki i lubczyku. Następnie dodajemy rozdrobniony ser, wlewamy śmietankę i ponownie miksujemy do momentu, aż masa będzie jednolita, gładka.
Masę serowo-jajeczną przelewamy na przestudzone ciasto, dodajemy w dowolnej kompozycji jajka, posypujemy szczyptą pieprzu i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 185°C.
Wierzch przykrywamy papierem do pieczenia, żeby jajka z wierzchu się nie spiekły.
Pieczemy max 20 min do suchego patyczka.
Pod koniec można ściągnąć papier, żeby masa się przyrumieniła.
Tarte podajemy z kiełkami rzodkiewki (moje kiełki są wyhodowane w domu- polecam).
Smacznego :)