Przepisy

Bananowiec

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę , ciągle ucierając dodajemy żółtka i cukier a następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Ciasto wlewamy do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia o wymiarach 36x24 i pieczemy 25 minut w temperaturze 180C. Studzimy

Masa śmietanowa

Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w szklance wrzątku i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod sam koniec ubijania wlewamy tężejącą galaretkę i dokładnie mieszamy. Na ciasto rozsmarowujemy cienką warstwę śmietany.

Banany obieramy ze skóry układamy wzdłuż blaszki, ścinamy delikatnie i zalewamy masą śmietanową. Zalewamy dwoma tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi w 2,5 szklankach wody. Chłodzimy w lodówce. 

Składniki

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa śmietanowa:

  • 0,5 l śmietany kremówki 30 %
  • 1 galaretka cytrynowa
  • oraz
  • 8 małych bananów
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Produkty polecane

529

Jaja klatkowe
kl. M

139

Mąka Kuchenna Typ 650

Sarita

189

Śmietana
Mleczna Zagroda

18%

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry