Przepisy

Gruszki w różowym winie z sosem karmelowym

Gruszki w różowym winie z sosem karmelowym

Autor: Alina

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Gruszki obrać z skórki pozostawiając ogonek, wydrążyć gniazda nasienne.
Do wina dodać cukier, goździki, korę cynamonu. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż , wyskrobać ziarenka i razem z kawałkami laski dodać do wina.

Do wina włożyć gruszkę i gotować około 10-15 min na lekkim "mruganiu". Gruszki wyjąć i ostudzić.
Sos karmelowy: cukier lekko karmelizować dodać śmietanę i mieszać do połączenia składników.
Do środka każdej gruszki dodać żurawinę staropolską.

Zimny sos przelać na talerzyk, ułożyć gruszki i udekorować listkami mięty.

Do deseru można podać lampkę francuskiego różowego wina, który podkreśli swym delikatnym, orzeźwiającym i owocowy bukietem smak deseru.

Składniki

  • 2 gruszki
  • 250 ml francuskiego wina różowego
  • 4 łyżki cukru
  • 3 goździki
  • kawałek kory cynamonu
  • kawałek laski wanilii
  • żurawina staropolska

Sos karmelowy:

  • 200 g cukru
  • 150 ml kremówki

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry