Przepisy

Piernik z musem gruszkowym

Piernik z musem gruszkowym

Autor: Ewelina

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

1. Woda do gruszek
Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zostawić ogonki i przekroić
w poziomie na dwie części. Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, dodać anyż, cynamon, cukier i zagotować. Do wrzątku dodać połówki gruszek, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu około 10minut. Po tym czasie wyjąć gruszki przełożyć do sitka żeby dokładnie odciekły.

2. Ciasto piernikowe
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Cały czas miksując dodać śmietanę, rozpuszczone i wystudzone masło oraz miód. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i przyprawą do piernika. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do okrągłej formy o średnicy 23cm wysmarowanej oliwą i posypanej manną. Na wierzchu ułożyć połówki ugotowanych gruszek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50minut. Wystudzić i przekroić na dwa blaty.

3. Masa śmietanowa
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Następnie dodać żelatynę rozrobioną w mleku. W drugim naczyniu na szybkich obrotach zmiksować mascarpone stopniowo dodając ubitą śmietanę. Całość dokładnie wymieszać.

4. Mus gruszkowy
Obrane gruszki pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować około 10minut. Następnie wsypać galaretki, dokładnie wymieszać i całość zblenderować. Odstawić do lekkiego stężenia.

5. Poncz
Kawę rozpuścić we wrzątku, wystudzić, dodać amaretto i dokładnie wymieszać.

6. Do formy przełożyć jeden blat ciasta, nasączyć ponczem, następnie wyłożyć połowę masy śmietanowej, wylać mus gruszkowy i wstawić do lodówki
na około 40minut. Po tym czasie wyłożyć pozostałą ilość masy śmietanowej, przykryć ciastem, nasączyć ponczem. Na wierzchu polać rozpuszczoną w mleku mleczną czekoladą.

Składniki

Ciasto piernikowe:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 130g masła
  • 130g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka miodu
  • olej
  • kasza manna

Woda do gotowania gruszek:

  • 5 gruszek
  • 1/2 litra wody
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 laski cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • sok z połowy cytryny

Masa śmietanowa:

  • 250g mascarpone
  • 200g śmietany 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 6 łyżek mleka
  • 3 łyżki cukru pudru

Poncz:

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 30ml likieru amaretto
  • 100ml wrzątku

Mus gruszkowy:

  • 600g gruszki pozbawionej gniazda nasiennego
  • 125ml wody
  • 2 gruszkowe galaretki

Dodatkowo:

  • 100g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki mleka

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry