
Dynię kroimy w grubszą kostkę. Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i szklimy cebulę. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy gruszkę i podsmażoną cebulę oraz gałązki rozmarynu. Całość gotujemy około 20 minut, aż do miękkości dyni. W tym czasie gruszkę obieramy, kroimy w cienkie plasterki.
Na patelni rozpuszczamy pół łyżki masła i wsypujemy cukier, czekamy aż się roztopi i wrzucamy gruszki, dusimy je pod przykryciem kilka minut aż zmiękną. Dodajemy je wraz z powstałym podczas duszenia sokiem do zupy 7-10 minut przed końcem gotowania.
Po tym czasie wyławiamy gałązki rozmarynu i zupę miksujemy na krem. Dodajemy śmietankę, dokładnie mieszamy, zupę doprawiamy do smaku iw stawiamy jeszcze na 1-2 minuty na ogień. Pół twardej gruszki kroimy w kostkę.
Na patelni rozpuszczamy miód, wkładamy gruszkę i smażymy na wolnym ogniu do momentu aż pokryję się glazurą. Doprawiamy ją do smaku octem.
Zupę podajemy z glazurowaną gruszką, smacznego :)