Przepisy

Cukinia z mięsem mielonym, pomidorami i mozzarellą wg Di

Cukinia z mięsem mielonym, pomidorami i mozzarellą wg Di

Autor: Diana

Kategoria:
Tagi:
poznaj inne przepisy

drukuj pobierz

 

Przygotowanie

Krok po kroku...

Cukinie umyć, osuszyć, poodcinać końce i przekroić w poprzek na na około 4 części każdą.
Z każdego kawałka wydrążyć miąższ, pozostawiając na spodzie jego cienką warstwę.
Cukinię wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 5 minut.
Po tym czasie wyjąć z wody i osuszyć.
Czosnek i cebulę (grubo posiekane) podsmażyć na oleju.
Dodać mięso i pokrojonego w kostkę pomidora.
Całość dusić przez około 15 minut i przełożyć do miski.
Dodać pokrojony w kostkę ser, wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem oraz bazylią.
Cukinie napełnić farszem i poustawiać w formie do pieczenia.
Na wierzchu każdego kawałka położyć plasterki pomidorków, lekko posolić i posypać bazylią.
Zapiekać około 15-20 minut w 180 stopniach.
Cukinie poustawiać na plastrach pomidorów przed pieczeniem lub jak już będzie gotowa - wg gustu.

Składniki

  • 2 cukinie (około 350-400g każda)
  • 250g mięsa mielonego (można nie co mniej)
  • 120g mozzarelli
  • 1 mała cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor
  • 2 łyżki oliwy
  • bazylia
  • sól, pieprz
  • Dodatkowo:
  • 8 plastrów pomidora
  • kilka pomidorków miniaturek

Twoja lista zakupów

Twoja lista zakupów jest pusta!

Znajdź produkty na stronie lub skorzystaj
z poniższej wyszukiwarki aby znaleźć Interesujące Cię produkty.



0
Do góry