Szanujemy, nie marnujemy
W naszym kraju każdego dnia na śmietnik trafia aż 13 500 kg niewykorzystanej żywności.
W Delikatesach Centrum pragniemy zaradzić temu marnotrawstwu.
Temu służy akcja “Szanujemy, nie marnujemy!”.
Podejmij wyzwanie
Dołącz do nas i bądź częścią pozytywnych przemian. Na początek zrób jedną dobrą rzecz każdego dnia tygodnia. Do dzieła!
Dzień 1
Podejmij wyzwanie godne prawdziwego szefa kuchni - ugotuj posiłek ze składnikiem, który już znajduje się w Twojej lodówce. Bon appetit!
Dzień 2
Oto największa broń, jaką można wytoczyć przeciwko marnotrawstwu żywności – lista zakupów. Ochroni Cię ona przed zakupem niepotrzebnych produktów i uratuje przed pominięciem składnika, bez którego cały obiad spali na panewce. Do boju!
Dzień 3
Nie masz ochoty na coś? Nie zmuszaj się. Zamiast tego pasteryzuj, susz, rób kiszonki, zamrażaj. Jest tak wiele możliwości, które są lepsze od wyrzucenia jedzenia do śmietnika. Przetwarzaj!
Dzień 4
Przepis na niewyrzucanie resztek? Niejeden! Resztkę kaszy rozsyp na liściach sałaty, dodaj pomidora, polej winegretem. Z resztki chleba zrób grzanki do zupy krem, którą zrobisz z... resztek warzyw! A po resztę przepisów zajrzyj do internetu!
Dzień 5
Aby żywność nie trafiała do śmietnika, powinna trafiać w odpowiednie miejsce w lodówce - im dłuższy okres ważności, tym wyżej. Na górze - nabiał, na środku - gotowe potrawy, najniżej - świeże mięso, ryby, wędliny, a w szufladach warzywa i owoce.
Dzień 6
EKO jest w modzie nie bez przyczyny. Wędliny będą dłużej świeże, jeśli zawiniemy je w papier, dlatego tak pakujemy je w naszym sklepie. Sałatka i obiad dłużej zachowają świeżość w słoiku, a Ty nie wydasz pieniędzy na specjalny pojemnik. To się opłaca!
Dzień 7
Odpadki możesz smacznie wykorzystać. Jak? Z obierków warzyw ugotuj bulion, wlej do pojemnika na lód, a zamrożone kostki wykorzystuj jako bazę do sosów. Z obierek ziemniaków zrób frytki, a z liści marchewki aromatyczne pesto. Smacznego!