Krok 1.
Mięso umyj i osusz. Obsyp solą i pieprzem. Obsmaż na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Przełóż do żaroodpornego naczynia.
Mięso umyj i osusz. Obsyp solą i pieprzem. Obsmaż na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor. Przełóż do żaroodpornego naczynia.
Czosnek posiekaj, cebulę obierz i pokrój w piórka. Delikatnie podsmaż na maśle. Dodaj do szynki wieprzowej.
Marchew i pietruszkę obierz, umyj i pokrój w słupki. Fasolkę umyj i poprzekrajaj na 2-3 kawałki. Pieczarki umyj i jeśli są duże, pokrój na mniejsze cząstki. Papryczkę jalapeño drobno pokrój. Obłóż warzywami szynkę, zalej bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 60 minut.
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Sos przygotuj na wywarze powstałym podczas pieczenia mięsa, według przepisu na opakowaniu. Szynkę pokrojoną w plastry podawaj polaną sosem, obok pieczonych warzyw i ziemniaków posypanych koperkiem. Smacznego!